Vynášení Moreny

Minulý týden si děti ve družině vyrobily Morenu. Je to postava ze sena a starých hadrů. Také se jí říká Mořena nebo Mařena a symbolizuje odchod zimy. A dnes  jsme ji s dětmi vynesli k Metuji a rozloučili se říkankou “Zimo, zimo táhni pryč, nebo na tě vezmu bič…………………”. Morenu jsme zapálili a hodili do řeky. Říká se, že pokud odpluje a nezastaví se u břehu, zima už se zpátky nevrátí.
Přejeme krásné jaro! Přikládáme pár fotek.

Setkání předškoláků

Dnes jsme ve škole znovu přivítali naše předškoláky. A i tentokrát nás čekalo milé setkání. S dětmi jsme si zazpívali, zahráli jsme si hry, procvičili  matematické představy,  pracovali na interaktivní tabuli a pohráli jsme si s hláskami. Nezapomněli jsme ani na uvolňovací cviky a nakonec nás čekalo slíbené překvapení. Pokus s lávovou lampičkou! Už se těšíme na další setkání u zápisu. Foto.

Týden plný čtení

Příští týden bude ve škole probíhat opět „Týden plný čtení“. Děti se podle svého výběru zapíší ke knize, kterou by rády poslouchaly. Od pondělí jim budou paní učitelky/asistentky vybranou knihu předčítat, povídat si o ni, připraví si úkoly apod. . Každý den věnujeme čtení jednu vyučovací hodinu.
Už od zítra si mohou děti do školy přinést polštářek, deku, karimatku apod., aby si pondělní  poslech knihy mohly naplno vychutnat. Tyto věci si mohou celý týden ponechat ve škole a odnesou si je až příští pátek. Prosím, dejte je dětem do nějaké tašky pro lepší uskladnění. Děkujeme.

Zdravím, zdravíš, zdravíme….

Celý týden jsme se věnovali zdravení, pozdravům a etiketě. Zavítali jsme do “Království Etikety”, zdravili jsme se pokaždé jinak, zjišťovali jsme, jak se různí lidé ve světě zdraví, tvořili grafity s pozdravy v jiných jazycích, naučili jsme se dokonce i pozdrav slunci a společně jsme si to pořádně užili…. foto.

Druháci a diktát “jinak”

Diktáty jsou pro někoho strašákem, někdo je zvládá levou zadní. Je fajn vyzkoušet si i nějaký ten netradiční. Dnešní diktát jsme spojili s pohybem a zaměřili jsme ho na vlastní kontrolu. Děti musely dojít na chodbu a přečíst si text, který si následně samy po návratu do třídy diktovaly. Každý si pracoval vlastním tempem. Pro některé děti bylo náročné zapamatovat si, co si na chodbě přečetly (občas i pouhé slovo), některé se musely i několikrát vrátit, aby přečtené “přenesly” až na papír. Dále následovala vlastní kontrola a oprava zelenou pastelkou podle textu na tabuli. Většina dětí už zvládá najít a opravit chybu velmi dobře, některé to musí ještě trénovat. Závěrečná fáze byla soutěž mezi dětmi a paní učitelkou, kdo má bystřejší oko a kdo odhalí více chyb. Byla radost děti pozorovat, s jakým zaujetím a nasazením pracovaly, jak se respektovaly navzájem při pohybu ve třídě i na chodbě, i jak po práci sdílely své pocity, případně postup při zapamatování si textu. Foto.

Zdravím, zdravíš, zdravíme…

 Tento týden jsme v celé škole naši pozornost zacílili na pozdravy, jejich důležitost a použvání. Opakujeme si pravidla etikety, která jsou spojená s pozdravy a hlavně chceme  nás všechny rozhýbat k zdravení. Tak nám pojďte pomoci, zapojte se do toho s námi a  zdravme se všichni s úsměvem každý den !!

Páteční výuka ve druhé třídě

Při geometrii si druháci připomněli, jak vypadá úsečka a učili se poznávat, kdy bod leží či neleží na dané úsečce. Nejvíce je bavilo, když se sami stali úsečkou a různými body.
Pracovními činnostmi navázali na výuku prvouky, kdy se seznámili s pojmy minulost, současnost (přítomnost) a budoucnost. Otázka budoucnosti se dětí hodně dotkla a živě diskutovaly o tom, jak to na světě bude vypadat za několik let. Padl dokonce názor, že se lidé promění v roboty, a tak téma pracovních činností bylo jasné. Děti pracovaly s velkým zaujetím a úžasně se ve dvojicích doplňovaly. Foto.

Setkání předškoláků

 Ve čtvrtek 15.2. jsme s radostí přivítali budoucí školáky  a jejich rodiče. Rodiče se setkali s vedením školy, mohli se zeptat na vše, co je zajímá o výuce, školní družině i jídelně.
A děti?  Ty si zkusily, jak to ve škole bude vypadat. Pracovaly  spolu v kroužku,  na interaktivní tabuli i samostatně. A alespoň trochu mohly zakusit školní atmosféru! Již v březnu se budeme se těšit na další setkání s našimu předškoláky. Foto.

“Masopust držíme, nic se nevadíme, pospolu!”

A opravdu pospolu. Školáci, “školkáčci”, malí, velcí, klauni, čarodějnice, zvířátka, pohádkové bytosti, ale i tradiční masky masopustu se sešli na hřišti u sokolovny v Bělovsi, kde zahájili masopustní průvod a veselí. Zpívalo se, hrálo na  hudební i nehudební nástroje, povídalo… Prostě vše, co k takovému masopustu patří. Nakonec nechybělo ani pohoštění. Malí školáci ze školky hodovali na své zahradě a školáci ve školní pergole. Moc děkujeme všem, kteří přišli i těm, kteří se jakkoliv podíleli na přípravách. A v poslední řadě i počasí, že nám vydrželo a mohli jsme si masopustní odpoledne náležitě užít. Foto.